Linkbuilding: Een Uitgebreide Gids

Linkbuilding is een cruciale techniek binnen zoekmachineoptimalisatie (SEO) die zich richt op het verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw website. Deze gids behandelt alles wat je moet weten over linkbuilding: wat het is, wat het doet, hoe belangrijk het is, en voor wie het relevant is.

Wat is Linkbuilding?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van hyperlinks van andere websites naar jouw eigen website. Een hyperlink (vaak gewoon “link” genoemd) is een manier voor gebruikers om tussen pagina’s op het internet te navigeren. Zoekmachines zoals Google gebruiken links om het web te crawlen; ze crawlen de links tussen de individuele pagina’s op jouw website en ze crawlen de links tussen hele websites.

Linkbuilding is om verschillende redenen belangrijk, voornamelijk omdat het een belangrijke factor is in hoe Google je pagina’s rangschikt. Google beschouwt een link naar jouw website als een soort aanbeveling, en hoe meer kwalitatieve aanbevelingen (links) je hebt, hoe beter je website zal presteren in de zoekresultaten.

Hoe Werkt Linkbuilding?

Zoekmachines zoals Google gebruiken complexe algoritmen om de waarde en relevantie van links te bepalen. Wanneer een website naar jouw site linkt, ziet Google dit als een stem van vertrouwen in jouw content. Echter, niet alle links zijn gelijkwaardig. Google evalueert links op basis van verschillende factoren, waaronder:

 • Autoriteit van de verwijzende site: Links van gerenommeerde websites met een hoge domeinautoriteit zijn waardevoller.
 • Relevantie: Links van websites die inhoudelijk relevant zijn aan jouw site zijn meer waard.
 • Anchor-tekst: De tekst die in de hyperlink wordt gebruikt, helpt zoekmachines te begrijpen waar de gelinkte pagina over gaat.
 • Aantal links: Hoewel kwantiteit belangrijk is, moet het niet ten koste gaan van kwaliteit.

Door deze factoren te overwegen, bepaalt Google hoeveel waarde een link aan jouw website toevoegt en hoe het jouw rankings beïnvloedt.

Het Belang van Linkbuilding

Linkbuilding speelt een cruciale rol in SEO en kan aanzienlijke voordelen opleveren:

1. Verbeterde Zoekmachine Rankings

Backlinks zijn een van de belangrijkste factoren die Google gebruikt om pagina’s te rangschikken. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe hoger je website zal scoren in de zoekresultaten. Dit verhoogt de zichtbaarheid van je website en trekt meer organisch verkeer aan.

2. Verhoogd Websiteverkeer

Links van relevante en populaire websites kunnen direct verkeer naar je website leiden. Wanneer gebruikers een link naar je site zien op een website die ze vertrouwen, zijn ze eerder geneigd om erop te klikken en je website te bezoeken.

3. Betere Website Autoriteit

Het verkrijgen van backlinks van gerenommeerde websites helpt om de autoriteit en betrouwbaarheid van je eigen website te vergroten. Dit is niet alleen gunstig voor je SEO, maar versterkt ook de perceptie van je merk bij gebruikers.

4. Snellere Indexering

Backlinks helpen zoekmachines om je website te vinden en te indexeren. Hoe meer links je hebt, hoe sneller zoekmachines je nieuwe content kunnen ontdekken en indexeren, wat kan leiden tot snellere rankings.

Verschillende Soorten Links

Niet alle links zijn gelijkwaardig. Het is belangrijk om de verschillende soorten links te begrijpen en te weten welke de meeste waarde bieden voor je SEO.

1. Natuurlijke Links

Natuurlijke links zijn links die je niet actief hebt gepromoot. Dit zijn links die andere websites naar jouw content plaatsen omdat ze deze waardevol vinden. Deze links zijn het meest waardevol omdat ze organisch zijn verkregen.

2. Handmatig Gebouwde Links

Handmatig gebouwde links zijn links die je verkrijgt door outreach, zoals door gastbloggen of het benaderen van website-eigenaren met het verzoek om te linken naar jouw content.

3. Zelfgecreëerde Links

Zelfgecreëerde links worden gecreëerd door middel van acties zoals het toevoegen van je website aan directories, forums, blogcommentaren, of het plaatsen van je link op een social media profiel. Hoewel deze links waarde kunnen hebben, kunnen ze ook als spam worden beschouwd als ze niet zorgvuldig worden geplaatst.

Effectieve Linkbuilding Strategieën

Er zijn veel strategieën die je kunt gebruiken om kwalitatieve backlinks te verkrijgen. Hier zijn tien effectieve linkbuilding strategieën voor 2024:

Gastbloggen

Gastbloggen houdt in dat je artikelen schrijft voor andere websites binnen jouw niche. Dit biedt de kans om je expertise te tonen aan een breder publiek en tegelijkertijd backlinks naar jouw website te verkrijgen.

Hoe te beginnen:

 • Zoek naar relevante websites die gastblogs accepteren.
 • Pitch unieke ideeën aan de website-eigenaren.
 • Schrijf kwalitatieve, originele content die waarde toevoegt.

Broken Linkbuilding

Broken linkbuilding is een techniek waarbij je gebroken links op andere websites vindt en aanbiedt om deze te vervangen door jouw eigen content.

Hoe te beginnen:

 • Gebruik tools zoals Ahrefs of Broken Link Checker om gebroken links te vinden.
 • Creëer relevante content om de gebroken links te vervangen.
 • Neem contact op met de website-eigenaren en stel je content voor.

De Skyscraper Techniek

De Skyscraper Techniek houdt in dat je bestaande populaire content met veel backlinks identificeert en vervolgens betere content maakt om deze te overtreffen.

Hoe te beginnen:

 • Gebruik tools zoals Ahrefs of BuzzSumo om populaire content te vinden.
 • Creëer content die uitgebreider en actueler is.
 • Benader de websites die naar de originele content linken en stel je verbeterde content voor.

Infographics

Infographics zijn visuele representaties van informatie of data. Ze zijn aantrekkelijk en gemakkelijk te delen, wat ze ideaal maakt voor linkbuilding.

Hoe te beginnen:

 • Ontwikkel informatieve en visueel aantrekkelijke infographics.
 • Publiceer ze op je website en deel ze op sociale media.
 • Benader relevante websites en bied je infographic aan.

Digitale PR

Digitale PR houdt in dat je nieuwswaardige content creëert en deze promoot bij journalisten en mediakanalen om aandacht en backlinks te verkrijgen.

Hoe te beginnen:

 • Ontwikkel nieuwswaardige content, zoals onderzoeken of unieke verhalen.
 • Bouw relaties op met journalisten en mediakanalen.
 • Promoot je content via persberichten en pitches.

Interviews en Quotes

Interviews en quotes van experts binnen jouw niche kunnen waardevolle content creëren en backlinks opleveren.

Hoe te beginnen:

 • Identificeer invloedrijke experts binnen jouw niche.
 • Vraag om interviews of quotes.
 • Publiceer de interviews of quotes op je website en promoot ze.

Forum en Community Deelname

Actieve deelname aan forums en online communities binnen jouw niche kan helpen om waardevolle backlinks te verkrijgen.

Hoe te beginnen:

 • Zoek naar relevante forums en communities.
 • Deel waardevolle inzichten en informatie.
 • Voeg links naar je content toe waar relevant.

Sociale Media

Sociale media kanalen kunnen worden gebruikt om je content te promoten en backlinks te verkrijgen.

Hoe te beginnen:

 • Ontwikkel deelbare content.
 • Deel je content regelmatig op sociale media.
 • Benader influencers en vraag hen om je content te delen.

Lokale Linkbuilding

Lokale linkbuilding houdt in dat je links verkrijgt van websites die lokaal actief zijn binnen jouw regio of stad.

Hoe te beginnen:

 • Zoek naar lokale bedrijven, nieuwswebsites en organisaties.
 • Bouw relaties op en bied waardevolle content of samenwerking aan.
 • Vraag om links in ruil voor samenwerking of sponsorschap.

Samenwerkingen

Samenwerkingen met andere merken, bedrijven of influencers kunnen helpen om kwalitatieve backlinks te verkrijgen.

Hoe te beginnen:

 • Zoek naar samenwerkingspartners die complementair zijn aan jouw niche.
 • Werk samen aan het creëren van waardevolle content.
 • Promoot de content via beide kanalen.

Hoe Meet Je Linkbuilding Succes?

Het meten van het succes van je linkbuilding inspanningen is essentieel om te begrijpen welke strategieën werken en welke moeten worden aangepast. Hier zijn enkele belangrijke metrics om te monitoren:

1. Aantal Backlinks

Het aantal backlinks is een basisindicator van je linkbuilding succes. Gebruik tools zoals Ahrefs of Moz om het aantal backlinks naar je website te volgen.

2. Kwaliteit van Backlinks

De kwaliteit van backlinks is belangrijker dan de kwantiteit. Focus op het verkrijgen van links van autoritaire en relevante websites.

3. Organisch Verkeer

Monitor je organisch verkeer met tools zoals Google Analytics. Een toename in organisch verkeer kan een indicatie zijn van succesvolle linkbuilding inspanningen.

4. Zoekmachine Rankings

Volg de zoekmachine rankings van je belangrijkste zoekwoorden. Een verbetering in rankings kan aangeven dat je linkbuilding strategieën effectief zijn.

5. Domein Autoriteit

Domein Autoriteit (DA) is een score ontwikkeld door Moz die aangeeft hoe goed een website zal ranken in de zoekresultaten. Gebruik tools zoals Moz om de DA van je website te volgen.

Veelgemaakte Fouten en Hoe Ze te Vermijden

Linkbuilding kan complex zijn en er zijn veel fouten die je kunt maken. Hier zijn enkele veelgemaakte fouten en hoe je ze kunt vermijden:

1. Focus op Kwantiteit Boven Kwaliteit

Het verkrijgen van een groot aantal backlinks van lage kwaliteit kan je SEO schaden. Focus op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van relevante en autoritaire websites.

2. Overmatig Gebruik van Zelfgecreëerde Links

Het plaatsen van te veel zelfgecreëerde links (zoals in blogcommentaren of forums) kan als spam worden beschouwd. Zorg ervoor dat je links waarde toevoegen en relevant zijn.

3. Gebroken Links Negeren

Gebroken links kunnen een negatieve invloed hebben op je SEO. Gebruik tools om regelmatig te controleren op gebroken links en repareer deze.

4. Verwaarlozen van Oude Content

Oude content kan nog steeds waardevolle backlinks opleveren. Update oude blogposts en voeg nieuwe interne en externe links toe.

5. Onnatuurlijke Anchor Teksten

Het overmatig gebruik van dezelfde anchor-teksten kan als spam worden beschouwd. Varieer je anchor-teksten en zorg ervoor dat ze natuurlijk klinken.

Voor Wie is Linkbuilding Belangrijk?

Linkbuilding is belangrijk voor verschillende doelgroepen en bedrijven:

1. E-commerce Websites

Voor e-commerce websites kan linkbuilding helpen om hogere rankings te behalen en meer organisch verkeer naar productpagina’s te trekken, wat kan leiden tot meer verkoop.

2. Bloggers en Content Creators

Bloggers en content creators kunnen profiteren van linkbuilding door meer zichtbaarheid te krijgen voor hun content en hun autoriteit binnen hun niche te vergroten.

3. Lokale Bedrijven

Voor lokale bedrijven kan linkbuilding helpen om beter te ranken in lokale zoekresultaten, wat kan leiden tot meer lokaal verkeer en klanten.

4. B2B Bedrijven

B2B bedrijven kunnen door middel van linkbuilding hun merkautoriteit vergroten en meer verkeer naar hun website genereren, wat kan leiden tot meer leads en klanten.

5. Startups

Startups kunnen door middel van linkbuilding hun online aanwezigheid vergroten en meer bekendheid krijgen binnen hun niche.

Toekomst van Linkbuilding

Linkbuilding blijft een essentieel onderdeel van SEO, maar het evolueert constant. Hier zijn enkele trends en ontwikkelingen die de toekomst van linkbuilding kunnen beïnvloeden:

1. Focus op Kwaliteit

De focus op kwaliteit zal blijven toenemen. Zoekmachines zullen steeds beter worden in het identificeren van kwalitatieve links en het negeren van spammy links.

2. Relevantie

Relevantie zal een nog grotere rol spelen. Links van websites die inhoudelijk relevant zijn aan jouw site zullen meer waarde krijgen.

3. User Experience

De gebruikerservaring zal steeds belangrijker worden. Links die bijdragen aan een betere gebruikerservaring zullen meer waarde krijgen.

4. Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) zal een grotere rol spelen in hoe zoekmachines links evalueren. AI zal helpen om de context en relevantie van links beter te begrijpen.

5. Lokale en Niche Gebaseerde Links

Lokale en niche gebaseerde links zullen belangrijker worden. Links van websites binnen jouw regio of niche zullen meer waarde krijgen.

Conclusie

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van SEO dat kan helpen om je website hoger te laten scoren in de zoekresultaten, meer verkeer te genereren en je merkautoriteit te vergroten. Door effectieve linkbuilding strategieën te implementeren, zoals gastbloggen, broken linkbuilding, en digitale PR, kun je kwalitatieve backlinks verkrijgen en je SEO-prestaties verbeteren.

Het is belangrijk om te focussen op het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van relevante en autoritaire websites, en om veelgemaakte fouten te vermijden. Door je linkbuilding succes te meten en je strategieën aan te passen op basis van de resultaten, kun je duurzame SEO-succes behalen.

Ongeacht je bedrijfsmodel of niche, linkbuilding kan aanzienlijke voordelen opleveren. Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen linkbuilding om ervoor te zorgen dat je strategieën up-to-date en effectief blijven. Met de juiste aanpak en doorzettingsvermogen, kan linkbuilding een krachtige tool zijn om je online aanwezigheid te vergroten en je bedrijfsdoelen te bereiken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief